Geofoto
Hrvatski (HR) English (EN)
Najnovije vijesti
prikaži / sakrij
 
prikaži / sakrij
 
prikaži / sakrij
 
prikaži / sakrij
 
prikaži / sakrij
Kontakt


Geofoto d.o.o.

• Buzinski prilaz 28, 10010 Zagreb
• Tel. +385 1 66 80 111
• Fax.+385 1 66 80 112
• E-mail: geofoto@geofoto.hr

b

Aerofotogrametrijske snimke

Aerofotogrametrijske snimke nastaju kao rezultat snimanja iz zraka kamerama posebno konstruiranim za tu namjenu, a u upotrebi su dvije digitalne kamere (VEXCEL UltraCam X i VEXCEL UltraCam Xp) velikog formata na film, koje prikupljaju snimke direktnim zapisom u digitalnom obliku. Kamere se pričvršćuju na posebna žiroskopski stabilizirana postolja iznad otvora na podu zrakoplova. Upravljanje radom samih kamera pod kontrolom je navigacijskih GPS i Inercijalnih sustava.

Geometrijska točnost mjernih kamera, koje zbog toga i nazivaju fotogrametrijskim, od izuzetne je važnosti, stoga se provodi redovita kalibracija svake dvije godine. Ovisno o namjeni, aerofotogrametrijske snimke se prikupljaju s raznim visina leta iznad terena, odnosno u raznim rezolucijama, tzv. Ground Sampling Distance (GSD) – veličina pixela na zemlji. U upotrebi su najčešće rezolucije od 7, 20 i 35 cm GSD. Istovremeno se bilježi vidljivi (pankromatski) dio spektra te RGB boje (crvena-zelenaplava) i blisko infracrveni spektar (Near InfraRed - NIR).

Mogućnosti upotrebe aerofotogrametrijskih snimki su velike. Za geodetske namjene kao osnova za katastarsku izmjeru, prikupljanje podataka za digitalni model reljefa, fotogrametrijsku izmjeru za uspostavu i održavanje topografske baze podataka, proizvodnju digitalnog ortofota različitih mjerila, obnavljanje topografskih baza, izradu Hrvatske osnovne karte HOK5, Topografske karte u mjerilu 1:25.000 i vojnih topografskih karata.

Ciklično snimanje idealan je način nadzora prostora, a interpretacijom snimki se intenzivno koriste u geologiji, pedologiji, hidrologiji, geomorfologiji, poljoprivredi, šumarstvu, zaštiti okoliša, prostornom planiranju i arheologiji.


Copyright © 2018 Geofoto Zagreb. Sva prava pridržana.