Geofoto
Hrvatski (HR) English (EN)
Najnovije vijesti
prikaži / sakrij
 
prikaži / sakrij
 
prikaži / sakrij
 
prikaži / sakrij
 
prikaži / sakrij
Kontakt


Geofoto d.o.o.

• Buzinski prilaz 28, 10010 Zagreb
• Tel. +385 1 66 80 111
• Fax.+385 1 66 80 112
• E-mail: geofoto@geofoto.hr

b

3d modeli gradova

3D model grada je digitalni prikaz zemljine površine i pripadajućih izgrađenih objekata na području grada. Najčešće se dijele prema stupnju detaljosti prikaza objekata, što se označava kraticom LoD (eng. Level of Detail). Model koji objekte prikazuje pravokutnim blokovima bez strukture krovova nosit će oznaku LoD1, dok će model koji ima ima oznaku LoD4 prikazivati sve detalje fasada i krovova, kao i unutrašnjost objekata.

Tvrtka Geofoto za izradu 3D modela gradova koristi CityGRID – programski sustav za prikaz i upravljanje prostornim podacima urbanih područja tj. gradova. 3D modeli zgrada, kako ih mi izrađujemo, nastaju na temelju fotogrametrijskog kartiranja krovova i digitalnog modela reljefa. Na temelju tih podataka dobivaju se plohe krovova, fasada i terena, koje zajedno čine 3D model grada. Za vizualizaciju terena koristi se istinski ortofoto, dok je teksture krovova moguće dobiti neposredno i iz aerofotogrametrijskih snimaka. Ovi procesi izrade i vizualizacije 3D modela su u potpunosti automatizirani.

Važno je istaknuti da su svi podaci koji čine 3D model gradova (linije, plohe i snimci) pohranjeni u bazama podataka što omogućuje ne samo vizualizaciju nego i efikasno održavanje i upravljanje prostornim podacima. Tako izgrađeni 3D modeli su prikladni za najširi krug korisnika, od investitora i izvođača koji žele prikazati svoje projekte i zamisli inkorporirane u postojeći urbani okoliš, do različitih tijela gradske uprave koja vode brigu o prostornom planiranju, ekologiji, upravljanju kriznim situacijama itd.

Osim što znamo kako urbani prostor preseliti u virtualnu stvarnost, razvili i reverzibilni proces – izradu maketa gradova ili njihovih dijelova koristeći najnoviju tehnologiju 3D ispisa. Posjedujemo dva 3D printera Zcorp. Z510 Spectrum kojima možemo brzo i precizno izraditi makete 3D modela gradova ili njihovih dijelova u različitim mjerilima i to u boji s rezolucijom ispisa od 600 dpi-a.


Copyright © 2018 Geofoto Zagreb. Sva prava pridržana.